Hoewel Thaise onroerend goed wetgeving overeenkomt met wet- en regelgeving in veel West-Europese landen, is aankoop van onroerend goed in Thailand door buitenlanders een gecompliceerde aangelegenheid. Dit komt met name vanwege het feit dat de Thaise overheid buitenlanders verbiedt land op eigen naam te laten registreren. Daarom is het bij elke investering in Thailand van belang om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden die de Thaise wetgeving biedt. Bij aankoop van een huis door een buitenlander kan er geen overdracht van het land, waarop het huis staat, plaatsvinden. Er is in Thailand een legaal en juridisch onderscheid tussen het eigendom van het land en de opstallen die daarop gebouwd zijn. De Thaise overheid heeft hier bewust voor gekozen om massale uitverkoop van goedkope (mooi gelegen) stukken grond aan buitenlanders te voorkomen.
De Thaise wetgeving biedt buitenlanders wel mogelijkheden om lease-contracten, vruchtgebruik, opstal of hypotheek te laten registreren in het Thaise kadaster. De enige mogelijkheid tot volledig eigendom door buitenlanders is een appartement in een geregistreerd condominium. Huurcontracten (geen erfpacht) vallen in Thailand niet onder beperkte zakelijke rechten en hoeven daarom niet geregistreerd te worden in het kadaster. In Thailand gelden er verder geen beperkingen ten aanzien van huur van land, huis of condominium door buitenlanders.
Neemt u echter de moeite zich te verdiepen in de Thaise onroerend goed wetgeving dan klopt het inderdaad dat de Thaise wetgever buitenlanders verbiedt grond op naam te zetten. Maar de Thaise wet biedt buitenlanders tevens voldoende juridische mogelijkheden om de investering in Thais onroerend goed veilig te stellen.
Het recht om in Thailand land te bezitten is alleen voorbehouden aan Thaise onderdanen (mensen met de Thaise nationaliteit, lees paspoort). Verwar dit niet met een buitenlander die in Thailand ingezetene is. Zo’n buitenlander behoudt zijn eigen nationaliteit en kan dus geen land in Thailand bezitten.
Op enkele uitzonderingen na mogen buitenlanders ongeacht nationaliteit geen land bezitten in Thailand. Via de Board of Investment is er een uitzondering gecreëerd, waaronder buitenlanders onder de volgende voorwaarden grond in Thailand kunnen kopen:
Slechts in hoge uitzondering wordt deze regeling toegekend. Via via hoort men wel eens verhalen dat buitenlanders en met name Amerikanen toch grond in Thailand bezitten. Dit klopt niet. Op eigendomsbewijzen (de land titel) in het Thaise grondregister (of uittreksels daarvan) komen geen buitenlandse eigenaren voor. Krijgt u documenten te zien waarin staat dat een buitenlander eigenaar is van de grond dan moet u zich afvragen wat voor documenten dit zijn. Meestal zijn ze niet officieel en hebben ze geen enkele juridische waarde.
Alleen landtitels beginnend met NOR SOR kunnen worden geregistreerd in de landregisters (kadaster). Alleen bij deze titels kunnen rechten zoals vruchtgebruik, huur, lease e.a. worden opgenomen in de daartoe bestemde registers. Afhankelijk van de periode dat een landtitel is afgegeven kunnen de landtitels verschillen in kleur en grootte. Op de achterkant van dit eigendomsbewijs staat de naam van de eigenaar en de geregistreerde rechten ten aanzien van het betreffende land.
Let op !
Koopt u land op naam van uw Thaise vrouw realiseert u zich dan goed dat het land altijd persoonlijk eigendom zal blijven van deze Thaise persoon en niet valt binnen een gemeenschap van goederen!
Welke juridische mogelijkheden zijn er voor een tweede huis in Thailand?
Thaise onroerend goed wetgeving is duidelijk. Buitenlanders (die niet de Thaise nationaliteit bezitten) hebben de volgende mogelijkheden t.a.v. bezit en eigendom van vastgoed in Thailand:
Tirol, Oostenrijk
Tarragona, Spanje
Valencia, Spanje
Zwitserland
Marche, Italië
Epirus, Griekenland
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieWilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Copyright - Second Home Beurs - Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado