Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 21 - 23 maart 2025 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiewoning permanent bewonen

Mag ik in mijn vakantiewoning wonen

Mag ik permanent in mijn vakantiewoning wonen? Het antwoord op de vraag of je permanent mag wonen in een vakantiewoning verschilt per gemeente. In sommige gemeentes wordt het gedoogd of is het toegestaan. Check dit altijd bij de lokale gemeente als je de intentie hebt om de woning permanent te gaan bewonen. Naast regels vanuit de gemeente zijn er ook nog regels vanuit de belastingdienst. Als je permanent in je vakantiehuis wil gaan wonen, wordt het je hoofdverblijf. Op fiscaal vlak heeft dit als gevolg dat je de woning voortaan in box 1 van de inkomstenbelasting moet aangeven (in plaats van box 3). Ook voor de financiering kan dit gevolgen hebben. Het hangt grotendeels af van hoe je het vakantiehuis hebt betaald: met eigen geld of met een geldlening. 

Scenario 1: Permanent in je vakantiewoning wonen

In dit scenario is de vakantiewoning die je bezit gefinancierd met een lening. Als je vakantiehuis je hoofdverblijf wordt, is het mogelijk dat de financieringsschuld die erop rust ook tot box 1 gaat behoren. Dit is op voorwaarde dat er in de nieuwe situatie sprake is van een eigenwoningschuld. Dit is het deel van de hypotheek of lening waarvan de rente mag afgetrokken worden; deze hypotheek heeft enkel betrekking op de eigen woning dus om ze aan te kopen, te verbeteren of te onderhouden. Als je een deel van de lening gebruikt om het huis in te richten of om een wagen te kopen, behoort dit niet tot de eigenwoningschuld.

Daarnaast spelen de financiering op je huidige hoofdverblijf en de eventuele overwaarde in die woning een rol. Deze twee aspecten bepalen de hoogte van de eigenwoningschuld en de vorm van geld lenen in je nieuwe situatie.

  • Je hebt geen financiering op je huidige hoofdverblijf: in dit geval moet je voor de financiering in de nieuwe situatie alle huidige fiscale regels volgen voor een eigen woning, inclusief de extra fiscale regels inzake de eigenwoningregeling die gelden sinds 2013. Deze bepalen dat je de nieuwe geldlening moet terugbetalen in maximaal 360 maanden. Als je de lening niet afsluit bij een Nederlandse bank maar bijvoorbeeld bij een familielid, geldt de informatieverplichting voor jezelf. Dit betekent dat je informatie over deze lening aan de Belastingdienst moet geven in de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. Als je dit niet of te laat doet, kun je (rente)kostenaftrek voor deze lening mislopen. Sluit je de lening af bij een bank in Nederland, dan staat de bank in voor deze informatieverplichting

  • Je hebt een financiering op je huidige hoofdverblijf: je kunt in de nieuwe situatie mogelijk nog een beroep doen op het overgangsrecht voor de eigenwoningregeling. Je moet dan niet voldoen aan de voornoemde fiscale aflossings- en informatieverplichting voor de financieringsschuld in de nieuwe situatie, maar wel aan de andere fiscale regels voor een eigen woning.

 

 vakantiewoning permanent wonen

 

Scenario 2: Permanent wonen in je vakantiewoning

Als je geen lening aangegaan bent voor je tweede woning, wordt dit een huis zonder financieringsschuld (box 1) wanneer het je hoofdverblijf wordt. Als je voor je huidige hoofdwoning een financiering lopen hebt die tot box 1 behoort, dan mag deze daar blijven zolang het huis na vertrek leeg en te koop staat. Dit is onder bepaalde voorwaarden, meestal gedurende de rest van het kalenderjaar na vertrek en eventueel de daaropvolgende drie kalenderjaren. Daarna verschuift deze schuld naar box 3 van de belastingaangifte.

 

Je nieuwe hoofdverblijf verbouwen

Wil je je nieuwe hoofdwoning verbouwen en hiervoor een lening afsluiten? Dan heb je recht op aftrek van de (rente)kosten als deze lening onder de eigenwoningschuld valt. Als er voor de financiering van je huidige hoofdverblijf nog overgangsrecht geldt (dus geen fiscale aflossings- en informatieverplichting), kun je dit behouden op voorwaarde dat de lening voor de verbouwing afgesloten wordt voor het einde van het volgende kalenderjaar en na de aflossing van de financieringsschuld op je vroegere hoofdverblijf. Indien gewenst kun je hiervoor een aflossingsvrije geldlening aangaan. Verder zijn alle huidige fiscale regels voor de eigen woning van kracht, zoals hierboven beschreven.


Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden