Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 21 - 23 maart 2025 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een huis verhuren in België

Verhuurinformatie

Je woning verhuren in België

Wie een vakantiewoning wil verhuren kan dit op verschillende manieren doen. U kan een beroep doen op gespecialiseerde websites en platformen, een full-service kantoor inschakelen of u kan alles zelf doen.

De meeste websites zorgen enkel voor de promotie en bekendmaking en brengen dus alleen verhuurders en huurders met elkaar in contact en regelen vervolgens de betaling. Voor deze promo betaalt u doorgaans een fee van 15 à 20% van de ontvangen huurgelden.  De overige zaken, zoals het bijhouden van de boekingen, de check-in, het overhandigen van de sleutel, de controle achteraf, het onderhoud van de woning en de verzekering moet de verhuurder zelf regelen.

Sommige platformen bieden ook een volledige service, zoals Belvilla, de marktleider in België. Bij een fullservicedienst geeft u alles uit handen, hoeft u zich weinig aan te trekken van de verhuur, is de eventuele schade gedekt en heeft u alzo minder zorgen. Uiteraard is aan deze formule een prijskaartje verbonden en dient u te rekenen op een gemiddelde commissie van 20 tot 30 %. Websites en platformen zorgen echter voor een groot bereik zodat de kans op een succesvolle bezetting alleen maar kan toenemen.

Voor wie echter de volledige controle in eigen handen wil nemen zijn professionele foto’s, de juiste advertenties, promotie via social media en een website een onmisbaar gegeven.  In een beginfase zal dit, naast het dagdagelijkse, heel wat werk vergen maar éénmaal het goed draait zullen de werkzaamheden minder worden.

Vakantiewoning verhuren voor korte periodes

Bij het verhuren van een vakantiewoning voor korte periodes adviseren wij alvast om een all-in prijs te vragen.  Bij de bepaling van de verhuurprijs dient u ook rekening te houden met het elektriciteits-, water- en gasverbruik van de huurders, de poetsploeg en met eventuele taksen. Verzeker niet alleen de vakantiewoning maar ook de inboedel gezien het bemeubeld is.   Stel een plaatsbeschrijving op en let daarbij op alle details. Maak ook een inventaris op van alle meubels en keukengerei.  De sleutel overhandigt u enkel wanneer de volledige huur en waarborg betaald is (2 weken op voorhand) en de plaatsbeschrijving ondertekend is. Last-minute boekingen met opmerkingen dient u steeds argwanend te bekijken.  Voer na iedere verhuring altijd een degelijke controle uit en ga altijd na of alle spullen nog aanwezig en intact zijn.

Een alternatieve manier van het verhuren van een vakantiewoning kan de aankoop in een vakantiepark zijn. Met deze formule wordt doorgaans alles voor u geregeld, ontvangt u periodieke uitbetalingen en kan u kiezen uit diverse verhuurformules met nog een beperkt aantal dagen/weken eigen gebruik.  In sommige vakantieparken zijn er zelfs formules met gegarandeerde verhuurrendementen zodat u alvast de zekerheid van een extra inkomen heeft. De eigen inbreng of verhuring is dan meestal wel niet meer aanwezig.

Verhuurinkomsten

Eigenaars van een vakantiewoning die hun pand verhuren dienen de effectieve verhuurinkomsten niet aan te geven in hun belastingaangifte. Of u uw vakantiewoning dan voor langere of kortere tijd verhuurt, maakt dus geen verschil uit voor de fiscus.  Indien u uw vakantiewoning zakelijk heeft aangekocht dan dient u de werkelijke verhuurinkomsten wel aan te geven maar dan kan u ook de algemene kosten van de vakantiewoning in mindering brengen.


Bron: 2hb.immo

Meer informatie