Gaat u een huis kopen in Spanje en u heeft uw droomwoning gevonden. Dan is de kans groot dat de makelaar u vraagt om een reserveringscontract te ondertekenen. Doorgaans betaalt u een bedrag tussen de drie- en zesduizend euro die u niet altijd terugkrijgt als u de reservering laat verlopen. Dat ligt aan de inhoud van dit contract.
Het doel van een reserveringscontract is meerledig. Bijvoorbeeld om de woning tijdelijk van de markt te halen zodat de woning niet tussentijds verkocht kan worden, u adempauze krijgt om het een en ander te overwegen of om de mogelijkheden van een Spanje hypotheek te onderzoeken. De volgende stap is namelijk het juridisch onderzoek en het tekenen van een koopcontract, waarbij u de aanbetaling aanvult tot tien procent van de aankoopsom. Dit is een bindend contract waarbij u de tien procent verliest als u niet afneemt.
In veel gevallen lijken Nederlanders al snel hun handtekening te zetten onder dit document zonder zich te realiseren wat de inhoud en impact hiervan is. Het is aan te bevelen om zelfs een ogenschijnlijk eenvoudig reserveringscontract even te laten checken door een advocaat. Er bestaat geen standaard reserveringscontract en er zijn vele varianten in omloop van wisselende kwaliteit. Uiteraard laat u aansluitend ook het koopcontract checken door uw advocaat. U investeert tenslotte veel geld in een Spaanse droom wat niet op een nachtmerrie moet gaan lijken. Programma’s als “Ik vertrek” zijn vermakelijk totdat het u zelf overkomt. Bespaar dus niet op goed advies.
De tijd dat het reserveringscontract biedt om het een en ander uit te zoeken kan ook zinvol benut worden voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een Spanje hypotheek. Veel cliënten onderschatten de tijdslijnen hiervan en het vestigen van een hypotheek. Als u niet afhankelijk bent van een hypotheek wellicht minder relevant, maar des te meer als u dat wel bent. Een voorbehoud van financiering kennen ze in Spanje tenslotte niet.
Gezien de schaarste aan professionele, Nederlandstalige hypotheekbemiddelaars in Spanje is het een goed advies om u van tevoren goed te laten voorlichten over de mogelijkheden.
U hoeft hiervoor niet meer aan te kloppen bij een Nederlandse bank of intermediair om de hoek. Die verstrekken geen hypotheken meer over de grens. Wat soms wel kan is uw overwaarde op uw Nederlandse woning aanwenden (box 3 lening) ter aanvulling op uw aankoop in Spanje. Echter u mist dan wel uw flexibiliteit in Nederland op termijn. Eventuele overwaarde opnemen in Spanje kan niet. U kunt alleen een hypotheek in Spanje vestigen bij aankoop, niet achteraf. Sluit dus de hypotheek in Spanje. Dan blijft u liquide in Nederland. In een eerdere nieuwsbrief hebben we daar al eens bij stilgestaan.
In Nederland consulteren we altijd eerst de bank of een financieel adviseur voordat we op huizenjacht gaan, eenmaal in Spanje voor een tweede woning valt het op dat cliënten dat vaak achteraf doen. Toch is dat niet verstandig. U slaapt beter als u van tevoren weet wat wel en niet kan. Daarnaast kunt u mogelijkheden over het hoofd zien. Een goed advies kost tijd weten we uit ervaring en de Spaanse banken gebruiken al snel tussen de zes en acht weken voor een aanvraag. Daarnaast kunt u in Spanje nog wel eens juridische hobbels verwachten.
Met een gedegen inzicht in uw financiële mogelijkheden kunt u gerichter zoeken en kopen. Op de Second Home beurs kom ik veel cliënten tegen die een goede investering van hun spaargeld zoeken in combinatie met de mogelijkheid om zelf ook te kunnen recreëren. Een tweede woning in Spanje leent zich daar uitstekend voor. De tweede woning deels verhuren kan dan een optie zijn. De beperkende factor is dan soms de inhoud van de spaarpot.
Een beperkt budget geeft soms concessies in regio, locatie, het aantal kamers of de bouwkwaliteit. Daarmee wordt de verhuurbaarheid ook lastiger en het rendement lager. Om de investering beter te laten renderen kun je met een kleine aanvullende hypotheek soms een driekamer appartement kopen op een betere locatie in plaats van de tweekamer variant die beter bij het initiële budget past. Gevolg is dat met de huidige lage hypotheekrentestand in Spanje u een beter rendement haalt en meer woongenot.
Maar vraag ook aan de makelaar en de advocaat of u de aankoop wel mag verhuren. Er zijn steeds meer regio’s waar dit nog maar beperkt is toegestaan of soms helemaal niet. Het is dus niet vanzelfsprekend. Het komt voor dat er nu een verhuurvergunning op een appartement rust maar komt te vervallen bij verkoop omdat de zittende vereniging van eigenaren een bezwaar heeft met betrekking tot toeristische verhuur. Laat dit vroegtijdig checken anders ziet u rendementsmodel er ineens heel anders uit dan u zich had voorgesteld.
Auteur:
Arie Gerritsen, MásMás Hipotecas S.L. – Spanjehypotheken
Alicante, Spanje
Alicante, Spanje
Malaga, Spanje
Tarragona, Spanje
Alicante, Spanje
Alicante, Spanje
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieWilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Copyright - Second Home Beurs - Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado