Polen (38,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 7,5 keer Nederland) heeft een sterke economie en wordt zelfs een “Economische Europese Tijger” genoemd. Polen is een van de weinige Europese landen die het hoofd boven water hebben kunnen houden tijdens de economische crisis. Polen realiseerde als enig land in Europa een economische groei in 2009. In Polen heeft 81% een koopwoning, tegenover 67% in Nederland. Hiermee komt Polen in dit opzicht op de 6e plaats in Europa. De werkloosheid blijft dalen en de lonen stijgen. Dit zorgt ervoor dat nu steeds meer Poolse arbeiders in Polen aan het werk gaan i.p.v. elders. Dit komt onder andere doordat het minimumloon voor veel praktisch opgeleiden omhoog is gegaan, zelfs met tientallen procenten.
Polen staat op plaats 9 van de 10 snelstgroeiende opkomende markten in de wereld die de komende jaren de VS uitdagen als economische grootmacht. Bovenaan staat India, gevolgd door de Filipijnen, Indonesië en China. Polen zal een groeitempo van 2,5% BBP kunnen aanhouden.
De koers van de zloty is in de periode 2008-2015 vrijwel stabiel gebleven. In die periode kreeg je voor één euro 4 tot 4,5 zloty. De Poolse economie maakte een sterke groei door, waardoor het land veel buitenlandse investeerders aantrok. Daardoor bleef de vraag naar (en dus ook de waarde van) de zloty stabiel. Ook nu is de zloty nog steeds een stabiele munteenheid (1 euro is 4,25 zloty) en wordt door beleggers gezien als een veilige haven in onzekere tijden.
Vastgoed – zeker in een stabiel land als Polen – heeft een prijs die stabiel blijft, of gestaag (of zelfs hard) stijgt. Er zijn nu eenmaal veel mensen, die allemaal een woning, een kantoor om in te werken, maar vaak ook een vakantieverblijf, garage of studentenwoning nodig hebben. Bovendien neemt de bevolking ook in Polen toe. Tel daarbij op dat de Poolse economie flink blijft stijgen, waardoor de waarde van reeds gebouwde woningen en kantoren omhoog gejaagd wordt. In Polen vormt de bouwindustrie de ruggengraat; deze zorgt immers voor veel werkgelegenheid. Door de groeiende welvaart groeit jaarlijks ook de Poolse vastgoedmarkt, hetgeen niet onopgemerkt is gebleven. Zo heeft ING in 2019 zijn vastgoedportefeuille uitgebreid naar 450 miljoen euro en een nieuw hoofdkantoor in Warschau neergezet van zo’n 85 miljoen euro. Ook hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen adviseert om voor beleggen in vastgoed eens een kijkje te nemen in Polen. In Quote stelt hij dat je van een rendement van 5-10% mag uitgaan in het middensegment. Het is dan ook niet vreemd dat diverse grote vastgoedinvesteerders uitwijken naar Oost-Europa vanwege de prima resultaten.
Dus: neem eens een kijkje in Polen!
Bron: SA Real Estate
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado