Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.
Portugal trekt graag gepensioneerden aan als nieuwe inwoners van Portugal. Zij doen geen beroep op de (beperkte) arbeidsmarkt maar versterken wel de economische situatie in het land. Om die reden wordt de eerste 10 jaar na vestiging van gepensioneerden in Portugal door de belastingdienst geen inkomstenbelasting geheven.
Dit voordeel is er wel voor Belgische mensen, maar helaas niet voor de Nederlanders omdat Nederland in haar belastingverdrag heeft staan dat als Portugal niet heft, Nederland dat wel mag doen, en dat ook toepast.
Het kopen van een woning brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar die vallen in Portugal mee. Als u een huis laat bouwen betaalt u alleen 6,5 % overdrachtskosten over de grond. Voor notaris en registratiekosten kunt u rekenen op ongeveer euro 200,– Na aankoop hebt u te maken met een jaarlijkse gemeentelijke belasting dat zo rond 0,3% van de aanslagwaarde ligt (lager dan werkelijke waarde). Onroerend goed in Portugal stijgt toekomstig in waarde door de toenemende vraag.
De verpakte levensmiddelen in de supermarkt hebben vergelijkbare prijzen als in de Benelux. Maar de groente en het fruit van de markt (of van uw buren) is aanmerkelijker lekkerder en goedkoper. Ook vlees en vis zijn vaak beter van kwaliteit en goedkoper. Uit eten gaan is bijzonder goedkoop en van goede kwaliteit. Tussen de middag geniet u van een dagmenu voor een aangename prijs. De kentekenbelasting voor uw auto is goedkoop. Ook de garagekosten zijn zonder meer laag te noemen.
Wilt u wat weten, bent u verdwaald? Dan staat er al snel iemand klaar om u te helpen. Wees ook niet verbaasd als u meteen wordt uitgenodigd om ergens mee te eten of een wijntje te drinken. Hoe weinig de Portugees ook zelf heeft, men deelt ook dat gemakkelijk. Men is altijd bereid om een praatje te maken en de ander te helpen.
Portugal staat in de top 3 van veiligste landen Europa. Frankrijk staat op plaats 60 en Spanje op plaats 32. In ieder land en dus ook in Portugal komt criminaliteit voor. Maar Portugal heeft 1 van de laagste criminaliteitscijfers van Europa! Aanslagen gebaseerd op politieke of godsdienstige verschillen doen zich niet voor in Portugal.
Een onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zet Portugal op de 12e plaats in de ranking, Luxemburg op plaats 16, Nederland op 17 en Belgié op de 21e plaats.
Veel mensen vinden het weer belangrijk. Dan zit je in Portugal natuurlijk goed. De gemiddelde temperatuur ligt hoger dan in Nederland maar ook in Portugal heb je lente, zomer, herfst en winter. Het is echt niet zo dat in Portugal altijd de zon schijnt, ook niet in de Algarve en de Zilverkust. Als je altijd zon wil kies dan bijvoorbeeld voor wonen op de Antillen. Daar heb je bijna elke dag zon maar wel een drukkende warmte zoals ik het persoonlijk ervaar.
In de zomermaanden valt er in heel Portugal vrij weinig neerslag. Met enkele tientallen millimeters gemiddeld per maand heb je het dan al snel gehad. Het natst is het gebied rondom de Serra de Estrela (midden Portugal), dat is goed voor zo’n 2500 millimeter per jaar. Dit wordt veroorzaakt door stijgende vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan.
De schitterende natuur: bergen , stuwmeren, de zee en bossen en het aangename klimaat hebben een sterke aantrekkingskracht om in Portugal te gaan wonen.
Er wonen zo´n 10-11 miljoen mensen in Portugal. Dat betekent dat er veel ruimte is. Het minimumloon is laag, dus vertrekken veel (vnl. jongeren) naar het buitenland om daar te gaan werken. Asielzoekers vinden Portugal geen aantrekkelijk vestigingsland. Ze zijn er weliswaar veilig en welkom, maar vinden er geen luxe
De Portugese taal is voor Belgen en Nederlanders nog wel een dingetje maar de bereidheid van de Portugees om met buitenlanders te communiceren is groot en met handen en voeten en Frans of Engels komt u er ook wel uit. Veel Portugezen hebben of zelf in het buitenland gewerkt of hebben familieleden die er gewerkt hebben.
Bron: Easy Living Portugal
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado