U wilt een huis kopen in Spanje? Lees de onderstaande tips / punten even door, zo weet u met welke punten u te maken krijgt bij de aankoop. Een huis kopen in Spanje begint met een goede voorbereiding. Aanvullend op de onderstaande informatie kunt u ook een seminar bezoeken op de Second Home Beurs. Hierin wordt het aankoopproces van A to Z aan u uitgelegd. U kunt zich ook vast oriënteren in ons online woningaanbod van vakantiehuizen in Spanje, of specifiek aan de Costa Blanca of de Costa del Sol
Bij de financiering van een huis in Spanje spelen 3 waarden een rol: de taxatiewaarde, de kooprijs en de kadastrale waarde van de woning. Banken gaan veelal uit van de laagst mogelijke waardes.
Een huis bouwen in Spanje? Zorg dan dat je de gemeentelijke woonvergunning (licencia de primera ocupación) indient. Na het bouwproces komt de gemeentelijke architect langs om de bouw te inspecteren. Hij geeft daarna al dan niet toestemming om het huis te bewonen.
De elektricien die de leidingen en bedradingen heeft aangelegd, moet een goedkeuringsverklaring afleveren. Zonder boletin de instalaciones electricas mag de elektriciteitsmaatschappij geen elektriciteit installeren.
In Spanje wordt doorgaans 1 algemene huishoudverzekering afgesloten (seguro de hogar), die betrekking heeft op de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. De polissen worden aangeboden door Spaanse en buitenlandse verzekeringsmaatschappijen met een vestiging in Spanje.
In Spanje is er een onderscheid tussen finca urbana (verstedelijkt terrein) en finca rustica (agrarisch land). Volgens de regel mag er enkel gebouwd worden op finca urbana. Wil je bouwen in agrarisch gebied, dan vraag je een certificaat aan bij de gemeente (informe urbanistico).
Mag je zomaar je tweede huis verhuren in Spanje? Dit hangt af van de provincie waar het ligt. Om te verhuren aan toeristen, moet je je huis registreren in een specifiek Spaans gemeenteregister. Zonder deze vergunning riskeer je een boete.
Als je als niet-Spanjaard een huis in Spanje bezit en het niet verhuurt, dan legt de Spaanse fiscus je een huurwaardeforfait op. Deze inkomensbelasting vloeit voort uit het feit dat je onroerend goed bezit maar er geen actieve huurinkomsten uit haalt.
EU-burgers die langer dan 3 maanden in Spanje verblijven, moeten zich inschrijven in het Centraal Vreemdelingenregister (Registro Central de Extranjeros). Een certificado de registro vraag je aan in de Oficina de Extranjeros of Comisaria de Policia van de provincie waar je verblijft. Je behoudt je Belgische of Nederlandse identiteit, tenzij je je laat naturaliseren tot Spanjaard.
Wie in Spanje een verblijfsvergunning heeft, is juridisch resident. Heb je die niet, dan word je als fiscaal resident beschouwd als je meer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft. In dat geval worden je inkomsten en je vermogen in Spanje belast.
In de zomer is het zonnig en warm in vrijwel heel Spanje. Wil je ook in de winter in je vakantiehuis verblijven, dan trek je best naar de oostkust (ten zuiden van Valencia). Daar heerst in de wintermaanden een zacht en aangenaam klimaat.
Veel mensen die een huis in Spanje willen kopen, denken dat ze eigenaar worden op het moment dat ze het koopcontract ondertekenen. Dit is enkel zo als de verkoper de enige juridische eigenaar is en er geen hypotheken of achterstallige (belastings)schulden lopen.
Als je verwacht dat je tijdens een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in Spanje zal verblijven, moet je je uitschrijven uit de bevolkingsregistratie in België of Nederland (zelfs als je je eerste huis behoudt). De periode van 8 maanden moet niet ononderbroken zijn.
Wanneer je verhuist naar Spanje, mogen je persoonlijke bezittingen de grens over zonder dat je er belastingen op betaalt. Voorwaarde is dat ze deel uitmaken van je verhuisinboedel vanwege emigratie binen de EU.
Wie in Spanje een huis koopt, moet een NIE-nummer aanvragen (Numero de Identificación de Extranjeros). Dit uniek identificatienummer voor buitenlanders wordt gebruikt op alle aanvragen en documenten. Het is vooral van fiscaal belang.
Als je een huis in Spanje wil kopen, dan kan je middels een actueel uittreksel van de eigendomsakte (nota simple) nagaan of de verkoper van het huis ook echt de (enige) wettelijke eigenaar is. Je kan hiervoor terecht bij je makelaar of advocaat.
Meer informatie?
Wilt u zich nog beter inlezen bekijk dan eens de boeken van Uitgeverij Guidelines:
https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado